Wat is Legionella en hoe raak je besmet?

In het kort, Legionella is een bacterie die Legionellose of de veteranenziekte veroorzaakt. Een ziekte die je kan oplopen bij het inademen van kleine besmette druppeltjes (nevel), bijvoorbeeld onder de douche of via een sproei-installatie. 

Legionellose veroorzaakt koorts, een longontsteking en kan in ernstige gevallen zelfs dodelijk zijn.

De Legionellabacterie komt van nature voor in veel meren, rivieren en vijvers. Ze komt pas uit haar ruststadium in stilstaand water tussen 25 en 45 graden.
In de natuur is de Legionellaconcentratie dus laag en ongevaarlijk. In warmwaterinstallaties zoals boilers, kan de bacterie echter wél tot een gevaarlijk niveau vermenigvuldigen.

Legionellagevaar in boilers met warmtepomp

Om duurzamer en energie-efficiënter te verwarmen, worden tegenwoordig veel boilersystemen gekoppeld met een boosterwarmtepomp. Op die manier kan de systeemtemperatuur verlaagd worden, en vermijd je nodeloze hoge opwarming.
Dat is goed voor het milieu, maar spijtig genoeg ook voor de Legionellabacterie. Want die gaat pas dood vanaf verwarming van 55°C.

De bacterie nestelt zich in de biofilm van centrale verwarmingsleidingen. Daar voedt ze zich met aminozuren, metalen en zuurstof uit het water. Dankzij de verlaagde watertemperatuur in de cv-installatie, kan ze er optimaal groeien.

Hoe Legionella voorkomen?

Legionella gaat dood vanaf 55°C. Thermische desinfectie is dan ook dé manier om Legionella te bestrijden. Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten.

Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.
Maar toch is dat niet voldoende om een 100% gezond verwarmingssysteem te garanderen. De boilerinhoud mag dan wel gedesinfecteerd zijn, maar wat met de rest van het systeem?

SEDS, 100% Legionella-proof 

Een wekelijkse reinigingscyclus doodt zo goed als alle Legionella in een cv-systeem. Maar bij SEDS nemen we geen genoegen met “zo goed als”. Een collectief verwarmingssysteem moet 100% veilig en gezond zijn. Enkel zo kunnen bewoners comfortabel, zorgeloos en gezond leven.
Hoe we dat bij SEDS garanderen?

Verdeling op lage temperatuur

Om duurzaam te verwarmen en verdeelverliezen te voorkomen, werkt de collectieve SEDS-basisunit met lage watertemperaturen. Vervolgens krijgt elke SEDS-unit een eigen buffervat met boosterwarmtepomp voor extra opwarming. Ideaal dus voor de Legionellabacterie zou je denken. Maar niets is minder waar. Onze gepatenteerde opbouw, maakt SEDS 100% Legionella safe! 

Gepatenteerde Legionella-proof opbouw

Waterverdeling gebeurt dan wel op maximum 40 graden, maar de temperatuur in de buffervaten ligt wél hoger. Want die vaten dienen namelijk ook als opslagplaats voor zelf opgewekte thermische energie.
Bovendien is elk buffervat voorzien van een hygiënespiraal, en plaatsten we de warmtewisselaar IN het vat. Zo wordt niet alleen de boilerinhoud, maar het hele leidingcircuit gereinigd. 100% Legionella-veilig dus.

Uitzonderlijke resultaten

Zoals elk nieuw verwarmingssysteem, werd ook SEDS voor de lancering aan verschillende tests onderworpen. Van monsternemingen en hygiëne-audits tot analyses, klimaatcontroles en risicoplanningen.

Niet veel later kregen we een telefoontje van WTCB: “We hebben in jaren niet zo’n Legionella-safe systeem gezien.” Daar zijn we trots op!

 

 

Hoe verwarm jij je volgende residentiële bouwproject?
Kies voor een 100% gezonde oplossing, voor de mens én de planeet.
Partner With SEDS

Vergelijkbaar nieuws

Collectieve verwarming: wat is de goedkoopste optie?

Met SEDS willen we energieneutraal wonen mogelijk én toegankelijk maken. Daarom moet het systeem dus vooral ook betaalbaar zijn. Of beter nog, goedkoper dan eender welk systeem op de markt. In deze blog vergelijken we verschillende collectieve verwarmingssystemen. Komt SEDS als goedkoopste uit de test?

Artikel lezen

Tijd voor een duurzame energieswitch.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie, is fan van SEDS.

Artikel lezen
Peak shaving

Peak shaving voor CO₂ -neutraal wonen

Ons energieverbruik varieert sterk gedurende de dag. Die wisselende netbelasting zorgt voor een hoge CO₂-uitstoot. Daarom worden netkosten sinds begin 2022 berekend op basis van je piekverbruik in plaats van je algemene energieverbruik. De vraag is dus: hoe kunnen we energiepieken vermijden zonder aan comfort in te boeten? SEDS realiseert het dankzij slimme peak shaving.

Artikel lezen