Wat is een hybride warmtepomp?

Op social media, bij de bakker, tijdens etentjes met vrienden: de snel stijgende energiefacturen zijn zowat overal hét gespreksonderwerp vandaag. De hoge gasprijzen doen heel wat mensen nadenken over welk verwarmingssysteem ze nu moeten kiezen. Wellicht heb je ook al horen spreken over een hybride warmtepomp. Zo’n hybride verwarmingsinstallatie combineert in de meeste gevallen twee systemen: een klassieke gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp. Het is een slim systeem dat de warmtepomp gebruikt om je basisbehoefte aan warm water te dekken en dat de gascondensatieketel enkel gebruikt als de warmtepomp er niet in slaagt om aan de vraag naar warmte te voldoen, bijvoorbeeld op koude dagen. Zo bespaar je op gas voor de verwarming van je woning en dat is natuurlijk goed nieuws voor je factuur. Maar je verlaagt tegelijk ook je CO2-uitstoot en dat is dan weer goed nieuws voor onze planeet.

 

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Op basis van de energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht) kunnen we vier types warmtepompen onderscheiden: 

Lucht-luchtwarmtepompen

Halen warmte uit de buitenlucht en geven de warmte af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd.

Lucht-waterwarmtepompen

Halen warmte uit de buitenlucht en geven de warmte af aan het warmwatercircuit voor de verwarming.

Grond-waterwarmtepompen

Halen de warmte uit de grond en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.

Water-waterwarmtepompen

Halen de warmte uit het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp? 

Een warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de grond, het water of de buitenlucht (gratis omgevingswarmte) om je woning te verwarmen. De hybride verwarmingsinstallatie berekent voortdurend wat op dat moment de meest duurzame en meest efficiënte methode is om je woning te verwarmen. Vraag je je af waarom het dan nog gecombineerd wordt met een gascondensatieketel? Op erg koude winterdagen kan het zijn dat je gascondensatieketel moet bijspringen om de gewenste comforttemperatuur te halen. Je hebt trouwens ook een CV-ketel of een ander systeem zoals een zonneboiler nodig voor je warm water in je badkamer en in je keuken.

 

Hybride warmtepomp en SEDS: een prima combinatie

Net als een hybride warmtepomp is ook het warmtesysteem SEDS een prima keuze als het gaat over duurzaamheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Maar wat is SEDS en hoe combineer je het met een warmtepomp? SEDS voorziet collectieve wooneenheden van sanitair, warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur en dat met een innovatief en duurzaam systeem. Zo vormt het een kwalitatief én betaalbaar antwoord op de vervuilende en veel verbruikende verwarmingsinstallaties die vandaag in appartementsgebouwen gebruikt worden. Kort gezegd: SEDS zorgt voor een hoog wooncomfort met een laag energieverbruik. Dat klinkt goed, toch? 

Meer weten over SEDS

 

Kies voor de toekomst

Het unieke is dat SEDS brononafhankelijk werkt. Het kan gekoppeld worden aan aardgas, aan geothermische systemen, aan waterstof en dus ook aan een hybride installatie. Eén ding is vandaag zeker: niemand kan de toekomst voorspellen. Zullen de gasprijzen blijven stijgen of niet? Wat beslist de overheid over onze zonnepanelen? Komt er een doorbraak als het gaat over waterstof als brandstof? Voor SEDS maakt dat allemaal niet uit. Als er in je collectieve wooneenheid een ander systeem noodzakelijk wordt of als er iets moet gewijzigd worden aan het systeem, kan dit vrij eenvoudig worden uitgevoerd. Want er is alleen centraal een aanpassing nodig, niet in elke woning van het complex. 

“Niemand kan de toekomst voorspellen. Daarom kan je maar beter kiezen voor een systeem dat brononafhankelijk werkt. Zo blijf je flexibel.”

 

Wil je meer weten over SEDS en de combinatie met een warmtepomp? Wij maken graag tijd voor een persoonlijk gesprek. Zo kunnen we je op maat adviseren. Want elke situatie is uiteraard anders. 

Maak een afspraak

Vergelijkbaar nieuws

Buffertank met zonnepanelen

Verwarmen met een buffervat

Om de energieprestaties van nieuwbouwprojecten te verbeteren, moeten we optimaal gebruik maken van hernieuwbare energie. Al is er één probleem: de piekmomenten van energieverbruik en natuurlijke energieproductie vallen niet samen. Om dit verschil op te vangen en comfort én energie rendement te garanderen, maakt SEDS gebruik van buffervaten.

Artikel lezen
Energiefactuur verlagen met SEDS

Verlaag de energiefactuur van je nieuwbouwproject met SEDS

Het valt niet te ontkennen, de energieprijzen blijven maar stijgen en dat merken steeds meer mensen aan hun energiefactuur. Huis-, tuin- en keukentips om je verbruik te doen dalen zijn vaak druppels op een gloeiende plaat. Ben je op zoek naar een structurele en duurzame oplossing die je energiefactuur significant doet dalen? Maak kennis met SEDS.

Artikel lezen
BREEAM & SEDS

BREEAM & SEDS: een ideale match

Bij nieuwbouwprojecten staat duurzaamheid meer dan ooit centraal. Een BREEAM certificaat maakt van jouw project het boegbeeld van duurzaamheid.
Maar een hoge BREEAM score behalen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt inspanningen tijdens elke stap van het bouwproces, en zelfs daarna nog. SEDS (Sustainable Energy Distribution System) is er om daarbij te helpen.

Artikel lezen