Wat is BREEAM?

BREEAM is kort voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, een certificeringsmethode voor duurzame gebouwen en infrastructuur. 

BREEAM certificaten gaan van ‘pass’ tot ‘outstanding’. Die score wordt toegekend op basis van elementen vanaf de opbouw tot na de ingebruikname van het project. Hier opgesomd: management, gezondheid, energie, water, transport, materialen, afval, landgebruik en vervuiling.

Bouwen met het oog op een BREEAM certificaat, zorgt niet alleen voor een groen imago, maar ook een aanzienlijke waardestijging van het gebouw.
Zowel economisch als ecologisch een slimme keuze dus!

case study block

SEDS helpt je aan een hogere BREEAM score

Hoe jouw nieuwbouwproject een hoge BREEAM score kan behalen?
Door gedurende het hele bouwproces in te zetten op onderstaande keurmerken. SEDS kan daarbij helpen.

Duurzaamheid

BREEAM-gebouwen zijn duurzaam in ontwerp, bouw en gebruik. Ze worden gemaakt met duurzame materialen, duurzame installaties en een minimum aan transport. 

Om dat waar te maken, stellen we de SEDS-units in België samen. Zo blijft de afstand naar de werf zo klein mogelijk. 

Eens aangekomen op de werf, zijn de units klaar voor installatie. Dat gebeurt al tijdens de ruwbouwfase. Vanaf dan zijn ze volledig operationeel en voorzien ze het gebouw op een duurzame, energie-efficiënte manier van warm water en verwarming. Er zijn dus geen extra blazers meer nodig op de werf. Ook dat verlaagt de ecologische voetafdruk van het bouwproject.

SEDS integreert niet alleen duurzame energie in je bouwproject, het is zelf ook heel duurzaam. Het systeem is opgebouwd uit gerecycleerd materiaal en is makkelijk te repareren. Zo evenaart elke SEDS-unit de levensduur van het gebouw zelf. Da’s pas duurzaam bouwen.

Kostenbesparend

Om duurzaamheid voor iedereen toegankelijk te maken, is ook kostenbesparing één van de BREEAM keurmerken. We zijn dan ook trots om te kunnen vertellen dat SEDS, in combinatie met een PV-installatie, de laagste TCO op de markt haalt. Zo wordt duurzaam niet gewoon ‘betaalbaar’, maar goedkoper dan elk ander alternatief. 

Een aantrekkelijke propositie dus voor toekomstige bewoners, maar ook voor de opdrachtgever. Want duurzaamheid en goede energieprestaties geven het project tot wel 20% meerwaarde, alsook een grotere kans op subsidies.

Gezond

Naast de uitstoot van het gebouw, wordt bij BREEAM certificering ook gekeken naar de gezondheid en het welzijn van bewoners in het gebouw. Ook daar biedt SEDS een grote meerwaarde.

  • Zorgeloos comfort

Elke wooneenheid krijgt een eigen SEDS-unit met buffervat, booster warmtepomp en slimme sturing. Zo wordt thermische energie opgeslagen en slim ingezet. Er is dus altijd warm water en verwarming, ook al lopen de piekuren voor natuurlijke energieopwekking en verbruik niet gelijk.

  • Passieve koeling

Behalve die zorgeloosheid, biedt SEDS nog een grote meerwaarde: passieve koeling. Om verdeelverliezen tussen het collectieve systeem en de individuele units te voorkomen, werkt SEDS met lage watertemperaturen. In de zomer zo’n 17°C. Dat koude water wordt vervolgens door de vloerverwarmingsinstallatie gestuurd. Zo genieten bewoners ook tijdens de warmste zomerdagen van een aangename binnentemperatuur.

  • Legionella-proof

De legionella bacterie voelt zich het best in water tussen 20 en 50 graden. Collectieve verwarmingssystemen zijn er dus uiterst vatbaar voor. SEDS niet. Met zijn vernieuwende, gepatenteerde opbouw is het systeem 100% legionella proof. Ook zo draagt SEDS bij aan de gezondheid en het welzijn van bewoners.

Toekomstbestendig

Een laatste BREEAM keurmerk is toekomstbestendigheid. Want, hoe duurzaam een project ook werd opgebouwd, als het niet klaar is voor de toekomst, moet het binnen enkele jaren worden afgebroken.

Met de integratie van SEDS, wordt jouw nieuwbouwproject 100% toekomstbestendig. SEDS is namelijk volledig brononafhankelijk. Het systeem staat dus open voor elke energiebron, nu en in de toekomst.
Op die manier groeit SEDS mee met de laatste ontwikkelingen. Zo is jouw project klaar voor de opkomst van nieuwe groene energiebronnen. Als enige bron of in een hybride opstelling.

 

Van ‘Pass’ naar ‘Outstanding

SEDS is dé manier om punten te scoren bij de BREEAM certificering van residentiële gebouwen. Het collectieve verwarmingssysteem maakt CO₂ neutraal wonen mogelijk en is rendabel vanaf 15 wooneenheden. 

Wordt jouw volgende project BREEAM certified?

Partner with SEDS

Vergelijkbaar nieuws

Energiefactuur verlagen met SEDS

Verlaag de energiefactuur van je nieuwbouwproject met SEDS

Het valt niet te ontkennen, de energieprijzen blijven maar stijgen en dat merken steeds meer mensen aan hun energiefactuur. Huis-, tuin- en keukentips om je verbruik te doen dalen zijn vaak druppels op een gloeiende plaat. Ben je op zoek naar een structurele en duurzame oplossing die je energiefactuur significant doet dalen? Maak kennis met SEDS.

Artikel lezen
Peak shaving

Peak shaving voor CO₂ -neutraal wonen

Ons energieverbruik varieert sterk gedurende de dag. Die wisselende netbelasting zorgt voor een hoge CO₂-uitstoot. Daarom worden netkosten sinds begin 2022 berekend op basis van je piekverbruik in plaats van je algemene energieverbruik. De vraag is dus: hoe kunnen we energiepieken vermijden zonder aan comfort in te boeten? SEDS realiseert het dankzij slimme peak shaving.

Artikel lezen
Passieve Koeling banner

Passieve koeling: energievriendelijk genieten van frisse temperaturen

Plan je te verhuizen naar een nieuwbouwcomplex met een collectieve verwarmingsinstallatie? Dan zal je wellicht graag horen dat er een systeem bestaat dat tijdens warme zomerdagen deugddoende verkoeling brengt in je woning. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld airconditioning is dit een energievriendelijke en duurzame oplossing. Ontdek alles over passieve koeling in dit artikel.

Artikel lezen