De nadelen van gebruikelijke warmtesystemen

De centrale opwekking met een interne verdeling van warmte wordt vaak de meest voor de hand liggende oplossing. De momenteel gebruikelijke systemen hebben echter een aantal significante nadelen. Wanneer ook de warmte voor het sanitair warm water centraal opgewekt wordt, zal de verdeling per definitie 365/24 op hoge temperatuur (> 65°C) moeten gebeuren. Voor niet compacte gebouwen brengt dit vanaf het ontwerp al een EPB probleem met zich mee, lange verdeelleidingen hebben een enorme impact op het E-peil.

Anderzijds leert de ervaring met dergelijke gebouwen in gebruik dat de impact op het E-peil niet onterecht is, uitbaters van gebouwen met dergelijke systemen ondervinden zeer veel problemen met de verantwoording van de hoge stookkosten te wijten aan de verdeelverliezen.

 

Beperkt zomercomfort in huidige generatie gebouwen

Steeds vaker zien we in de gebouwen van de huidige generatie problemen betreffende het zomercomfort. De externe afkoeling ’s nachts is zeer sterk afgenomen door de doorgedreven isolatie en luchtdichtheid waardoor over een veel langere periode de interne warmtewinsten en de zonnewinsten zorgen voor oververhitting. Wanneer bijkomend een warmteverdeelnet 365/24 extra warmte afgeeft, verdeelnetten met 10 kW warmteverlies zijn eerder regel dan uitzondering, komt dit het zomercomfort zeker niet ten goede.

 

Fossiele brandstoffen = Verleden tijd

Eén van de redenen om de individuele CV ketel te bannen is de nakende uitstap uit fossiele brandstoffen. Echter laten de huidige verdeelsystemen op hoge temperatuur deze uitstap enkel toe door aankoppeling op een extern warmtenet. Alle vormen van toepasbare hernieuwbare energie op gebouwniveau zullen stranden op een te hoge retourtemperatuur bij een combilussysteem.

 

SEDS, een nuttige investering

Omdat SEDS evenlang meegaat als de levensduur van uw gebouw is het een investering die interessant is voor al uw partners.

We presenteren ons systeem graag persoonlijk met een duidelijke presentatie, zodat u een antwoord krijgt op al uw vragen.

Maak een afspraak

Vergelijkbaar nieuws

SEDS: de oplossing voor de energiecrisis

De energieprijzen zijn op een all-time high en blijven maar stijgen. Verschillende geopolitieke fenomenen liggen hieraan ten grondslag. Maar we moeten ook naar onszelf durven kijken. Want hadden we vroeger ingezet op duurzame energie, dan waren we nu veel weerbaarder. Met SEDS (Sustainable Energy Distribution System) maak je jouw volgende bouwproject helemaal klaar voor een energieneutrale toekomst.

Artikel lezen
Energiefactuur verlagen met SEDS

Verlaag de energiefactuur van je nieuwbouwproject met SEDS

Het valt niet te ontkennen, de energieprijzen blijven maar stijgen en dat merken steeds meer mensen aan hun energiefactuur. Huis-, tuin- en keukentips om je verbruik te doen dalen zijn vaak druppels op een gloeiende plaat. Ben je op zoek naar een structurele en duurzame oplossing die je energiefactuur significant doet dalen? Maak kennis met SEDS.

Artikel lezen
Passieve Koeling banner

Passieve koeling: energievriendelijk genieten van frisse temperaturen

Plan je te verhuizen naar een nieuwbouwcomplex met een collectieve verwarmingsinstallatie? Dan zal je wellicht graag horen dat er een systeem bestaat dat tijdens warme zomerdagen deugddoende verkoeling brengt in je woning. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld airconditioning is dit een energievriendelijke en duurzame oplossing. Ontdek alles over passieve koeling in dit artikel.

Artikel lezen