Energiefactuur verlagen met SEDS

Verlaag de energiefactuur van je nieuwbouwproject met SEDS

Wat is SEDS?

‘Energieprijzen breken records, maar het kan nog altijd erger’ (De Standaard, 18 augustus 2022). De titel van het artikel is duidelijk en de rest van de tekst windt er ook geen doekjes om. ‘We moeten dringend maatregelen nemen om meer energie te besparen’, staat er. Maar wat kan je als architect, projectontwikkelaar, aannemer of eigenaar van een woning nu doen? Wel, je kan kiezen voor een systeem dat energie-efficiënt én toekomstbestendig is. SEDS staat voor Sustainable Energy Distribution System, een slim systeem dat collectieve wooneenheden op een energie-efficiënte manier voorziet van sanitair warm water en een seizoensgebonden comforttemperatuur. Praktisch gezien gaat het om vaste units per verdieping van het gebouw, telkens met een tank en een batterij.  

 

Duurzaam en 100% toekomstbestendig

Zonnepanelen, (hybride) warmtepompen, ketels op waterstof, ketels op aardgas… zie jij het bos nog door de bomen? Het is vaak heel moeilijk om te bepalen wat nu het beste en meest energievriendelijke systeem is om je woning te voorzien van verwarming en warm water. En wat het nog moeilijker maakt: wie weet wat er in de toekomst nog allemaal verandert? Architecten, projectontwikkelaars en aannemers zijn dan ook zeer blij om te horen dat het SEDS-systeem op elke energiebron kan worden aangesloten, en zelfs op een combinatie van energiebronnen. Het is een 100% toekomstbestendig systeem, dat makkelijk even oud wordt als het gebouw zelf. Dat is pas duurzaam. Bovendien zijn de SEDS-units gemaakt van gerecycleerd materiaal en zijn ze makkelijk te herstellen. Bij eventuele problemen stuurt het systeem automatisch een melding naar een technieker. Als dat niet makkelijk en comfortabel is voor de bewoners? 

 

Hoe werkt het?

Leuk weetje: de SEDS-unit werkt al vanaf zijn installatie tijdens de ruwbouwfase. Ook goed om te weten is dat verwarming en sanitair water bij SEDS worden opgesplitst. In een klassieke stookplaats wordt water continu tot 65 à 70° verwarmd en door de leidingen gestuurd, over grote lengtes. Dat gaat gepaard met een hoog energieverbruik, maar ook met verdeelverliezen en een relatief laag wooncomfort. SEDS doet het op een andere manier. Het stuurt in de zomer koel water van 17° door het systeem en zorgt zo voor een energie-efficiënte verkoeling binnen. In de winter hebben we natuurlijk warmte nodig in onze woningen en wordt er water van 40° rondgepompt. In de tussenseizoenen werken we met water van 25°. Dat is op zich al een belangrijke energie-efficiënte maatregel. Bijkomend voordeel is dat leidingen in een standaard woning veel korter zijn, waardoor de leidingverliezen veel kleiner zijn.  

 

Warmtepomp voor elke woonunit

Natuurlijk is er een hogere temperatuur nodig om warm water uit je keuken- en douchekraan te laten komen. Dat lost SEDS op door elke woonunit te voorzien van een booster warmtepomp. Zo warmt SEDS enkel het water op dat effectief gebruikt wordt. En dat is een significante besparing tegenover traditionele systemen die werken met constant hoge temperaturen.  

 

Legionella krijgt geen kans

SEDS werkt met lage watertemperaturen. Dat is energiezuinig, maar brengt wel een andere uitdaging mee: de legionellabacterie. Die voelt zich het best in water tussen 20 en 50°. Je hebt het wellicht al gehoord: collectieve boilersystemen zijn er heel vatbaar voor. SEDS niet en dat is dankzij zijn innovatieve legionella-proof systeem. 

 

Bewoner blijft baas

SEDS is een collectief systeem, maar dankzij een thermostaat in elke woonunit blijf je als bewoner zelf controle houden over je kamertemperatuur. Daarnaast zorgt SEDS met slimme sturing en energiebuffers voor een minimale behoefte aan energie en dat merk je op je energiefactuur. Tegelijk resulteert het in een goede EPB-score (verplicht bij een nieuwbouwproject) en een laag E-peil, en dat zorgt er natuurlijk voor dat je woning meer waard is.

 

Wie betaalt de factuur? 

Bij SEDS betaalt elke bewoner voor zijn eigen verbruik. Daarbij komen nog de onderhouds- en werkingkosten voor de gemeenschappelijke, centrale installatie. Belangrijk om te weten is dat SEDS, in het geval van ESCO (Energy Service Company) alleen factureert aan de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Die staat dan in voor de verdeling van de kosten.

Je merkt het, SEDS heeft tal van troeven. Wil je er meer over weten en hoe je het kan integreren in nieuwbouwprojecten?

Partner with SEDS

Exit mobile version