De nadelen van gebruikelijke warmtesystemen

De centrale opwekking met een interne verdeling van warmte wordt vaak de meest voor de hand liggende oplossing. De momenteel gebruikelijke systemen hebben echter een aantal significante nadelen. Wanneer ook de warmte voor het sanitair warm water centraal opgewekt wordt, zal de verdeling per definitie 365/24 op hoge temperatuur (> 65°C) moeten gebeuren. Voor niet compacte gebouwen brengt dit vanaf het ontwerp al een EPB probleem met zich mee, lange verdeelleidingen hebben een enorme impact op het E-peil.

Anderzijds leert de ervaring met dergelijke gebouwen in gebruik dat de impact op het E-peil niet onterecht is, uitbaters van gebouwen met dergelijke systemen ondervinden zeer veel problemen met de verantwoording van de hoge stookkosten te wijten aan de verdeelverliezen.

 

Beperkt zomercomfort in huidige generatie gebouwen

Steeds vaker zien we in de gebouwen van de huidige generatie problemen betreffende het zomercomfort. De externe afkoeling ’s nachts is zeer sterk afgenomen door de doorgedreven isolatie en luchtdichtheid waardoor over een veel langere periode de interne warmtewinsten en de zonnewinsten zorgen voor oververhitting. Wanneer bijkomend een warmteverdeelnet 365/24 extra warmte afgeeft, verdeelnetten met 10 kW warmteverlies zijn eerder regel dan uitzondering, komt dit het zomercomfort zeker niet ten goede.

 

Fossiele brandstoffen = Verleden tijd

Eén van de redenen om de individuele CV ketel te bannen is de nakende uitstap uit fossiele brandstoffen. Echter laten de huidige verdeelsystemen op hoge temperatuur deze uitstap enkel toe door aankoppeling op een extern warmtenet. Alle vormen van toepasbare hernieuwbare energie op gebouwniveau zullen stranden op een te hoge retourtemperatuur bij een combilussysteem.

 

SEDS, een nuttige investering

Omdat SEDS evenlang meegaat als de levensduur van uw gebouw is het een investering die interessant is voor al uw partners.

We presenteren ons systeem graag persoonlijk met een duidelijke presentatie, zodat u een antwoord krijgt op al uw vragen.

Maak een afspraak

Vergelijkbaar nieuws

Tijd voor een duurzame energieswitch.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie, is fan van SEDS.

Artikel lezen
Blog-interview-Eric-Severyns

SEDS klaar voor de toekomst – Eric Severyns

Woongebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de energieconsumptie en de bijhorende CO2-uitstoot. Dat kan zo niet verder vond Eric Severyns. Zo ontstond SEDS, een duurzaam en innovatief collectief verwarmingssysteem. SEDS wil woongebouwen energiezuiniger en op termijn zelfs CO2-neutraal maken.

Artikel lezen

Collectieve verwarming: wat is de goedkoopste optie?

Met SEDS willen we energieneutraal wonen mogelijk én toegankelijk maken. Daarom moet het systeem dus vooral ook betaalbaar zijn. Of beter nog, goedkoper dan eender welk systeem op de markt. In deze blog vergelijken we verschillende collectieve verwarmingssystemen. Komt SEDS als goedkoopste uit de test?

Artikel lezen